Kultur på Landsbygd

För små scener

Kultur på Landsbygd är en del av Riksteatern Värmland och ett samarbete med SAMSAM (Bygdegårdarnas Riksförbund, Folkets Hus och Parker och Våra Gårdar). Tillsammans vill vi stödja ideella arrangörer till att hålla små scener i hela Värmland levande. Vi välkomnar föreningar att göra arrangemang med vårt stöd. Dels med hjälp av arrangörsstöd, men så klart också med hjälp och goda råd.

Föreställningarna är anpassade för små scener i lagom längd och har paus så att publiken kan dricka kaffe och prata. Så ta chansen att duka upp kaffet i er gård och mötas över ett stycke god kultur och härligt svängig musik. Kontakta gärna Gunilla Fält, projektledare Kultur på Landsbygd, 070-348 13 21, gunilla(at)riksteaternvarmland.se.

Aktuella föreställningar ser du under Kommande föreställningar i menyn ovan. Vårt utbud hittar du nedan.

Studiecirkel

Vi vill gärna att ni har en studiecirkel i anknytning till arrangemanget, t.ex. med två träffar före arrangemanget om marknadsföring, fördelning av arbetsuppgifter etc. och ett avslutande efter arr. med utvärdering. Man kan också ha en litteraturcirkel eller annat. Vid registrerad cirkel hos ert studieförbund har man möjlighet till subventionering med 1.000 kr. Kontakta ert studieförbund och nämn detta vid bokning.

Utbud för  hösten 2018 och våren 2019

Välkomna att ta del av det utbud som erbjuds Värmlands arrangörsföreningar i vår, möjligt tack vare samarbete mellan Riksteatern Värmland och SAMSAM. Här nedan finns utvalda föreställningar som passar just era scener. Tack vare subventioner blir er kostnad 5.000 kr om inget annat står. Vi önskar att man samarbetar med ett studieförbund (om inte annat för STIM-regler) och om ni också har cirkel kring ert arrangemang (ni träffas ju några gånger ändå) så kostar föreställningen 4.000 kr.
Kontakta Gunilla Fält vid intresse: gunilla@riksteaternvarmland.se tel: 070-348 13 21

Vår meny

Familjevarietén Schlagadoff – Duo Danzeros

Schlagadoff! – en kompromisslös variete
Av Duo Danzeros cirkus och teater
Ett axplock av olika nummer ur SCHLAGADOFF!:
Ett kul nummer, en flexibel uppfinning, kullerbyttsmannen, Hubert, trolleri, bordsakrobatik och Sole Mio!

För hela familjen! läs mer här: Länk>>

Se Stig – Johan Evertsson och Sven Benediktusson

– Ingen märker Stigs närvaro. Det utmärker Stig. Se Stig heter föreställningen om den alldeles vanlige men osynlige Stig Valdemar Bengtsson. Stig blev inte vald sist. Han blev inte vald alls. En föreställning med monolog och underbar pianomusik. Kan bokas i oktober 2018. Se trailern och Läs mer här 

Vattnet
– en berättarföreställning efter Torgny Lindgrens novell.
En skådespelare på scenen. Allvar och humor blandas. En avskalad föreställning. Full av liv!
25 oktober kommer skådespelaren Kaj Ahlgren med sin föreställning till Hammarö. Det går att boka föreställningen till den 26 oktober eller längre fram i vår. ” magiskt, vi sitter andlösa,… //
”En pjäs med djup, inkännande och känsligt framförd av Kaj Ahlgren.”
Tips! Ha en studiecirkel där ni läser Torgny Lindgren.

Läs mer här>>

Allsångskväll
För kärlekens skull – en hyllningskonsert till Ted Gärdestad!

Bertil Engh & Bertil Andersson har ett förflutet i Pastellerna och när de kom upp till Stockholm och spelade in skivor hörde de tidigt talas om den unge superbegåvningen Ted. Om bl.a. detta och lite Ted-biografi berättar Bertil och Bertil mellan sångerna.

Sång, dans och humor: En kväll med Monica
Lingonris i coctailglas OCH dansföreställningen Afternoon Tea

Begränsat antal! Paketpris 5000 kr. I samarbete med Region Värmland – Dans. Föreställningarna kan bokas till november.

Charlotta Sairio – Lingonris i coctailglas 
Musik och berättarföreställning. En resa i Monica Zetterlunds fotspår – burlesk revy, jazz, finstämd visa och poppigare tongångar trängs om utrymmet med små roliga, sorgliga och ibland dråpliga historier ur Monicas liv.
Charlotta Sairio har tidigare varit med i Kultur på Landsbygd och är en mycket omtyckt sångerska och skådespelerska, här förstärkt med Klabbe Hörngren. Läs mer här>>

 

Värmdans presenterar

Afternoon Tea – en dansföreställning

koreograferad av Lidia Wos
musik: Monica Zetterlund – Vilse valsen
Afternoon Tea är ett kort dansverk (10 min) där tre lite udda individer samlas runt ett bord för att lista ut hur en traditionell engelsk tebjudning går till. Kan passa i samband med kaffepausen, eller kanske eftermiddags-te-pausen.
Genom kroppsspråk och musikalitet försöker de tre damerna kommunicera med varandra i något som blir den mest spektakulära te-bjudningen du någonsin sett. Dansen är fylld av glädje, fantasi, detaljrikedom, absurd humor och överraskande vändningar.
Läs mer och få smakprov här: Länk>>http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6664

The Hebbe Sisters
Trots sin ringa ålder har de hunnit med att glädja så många med sin sprittande energi och skönsång. De tre systrarna Emelie, Josefine och Maria Hebbe utstrålar glädje och musikalitet så det sjunger om det! De har en förkärlek för swingmusik, men har även sånger från andra genrer på repertoaren som de levererar med sångglädje, närvaro, tonsäkerhet och energi. The Hebbe Sisters kan man boka i höst och vår. Begränsat antal spelningar. Hör och se smakprov på deras Facebook-sida facebook.com/thehebbesisters/
Två val erbjuds:

1. The Hebbe Sisters, 5000 kr.
2. The Hebbe Sisters med föräldrarna i Duo Sentire. Högklassig musik och stämsång, 8000 kr.
Tillsammans har de släppt två skivor:

På vår blomstrande äng: https://open.spotify.com/album/63xydSO7n0BemuIowYoEsz?si=FRWb7TA8Rw2SLPdGipGcHA 

En strålande jul: https://open.spotify.com/album/0gyAdJopv5K9qeQ0xNHnkD?si=RhdIDBMHRwuWRCU0bSFcWw

Mona Nylin
Mona är den världsvana musikern, sångerskan och konstnärinnan som släpper nytt egenskrivet album i början av 2019. Hon kommer gärna till er och spelar och sjunger hos er efter den 29 januari.

Du kan läsa mer om Mona här: monanylin.wixsite.com/monanylin

 

Mona Nylin Hela vägen hem:

 

 

 

Arne – ett frihetsbegär

Om ”Arne på båten” Av och med Josef Säterhagen. Dramatisering baserad på Åke Moqvists böcker De Ovanliga. Josef har nyligen turnerat i Örebro län med denna föreställning.

Kulturcafé Önskas musik eller berättelser från t.ex. Mellanöstern eller Östra Afrika? Om ni har önskemål i er förening, hör av er!

När vi tillsammans bestämt när, var och hur. Fyll i följande formulär: Arrangörsinfo

 

Man kan också hitta föreställningar på www.scenkonstportalen.se

 Hur gör man?

Kolla med de andra i din styrelse om inte något av detta skulle passa hos er. Eller ska kanske era besökare få vara med att välja? Våga gärna något nytt.
Hör av er till Gunilla och boka datum, kontaktuppgifter, se nedan.
Ni får fylla i ett formulär med tid och detaljer om arrangemanget.
Ni kontaktar ert studieförbund.
Ni träffas några gånger och planerar och förbereder, och har en studiecirkel.
Ni har ett lyckat arrangemang med fullt av glad och nöjd publik.
Ni rapporterar ert arrangemang.
Ni får en faktura från artisten.
Ni får bidrag från Kultur på Landsbygd.

Om ni vill arrangera något annat då?
Då finns ett småplatsstöd att söka av oss. Läs mer på
varmland.riksteatern.se/smaplatsstod/

 


Kontakta Gunilla Fält direkt, för att till exempel komma med på mejllista: Gunilla Fält 070-348 13 21, gunilla@riksteaternvarmland.se

Projektet Kultur på Landsbygd

Kultur lockar människor med olika bakgrund och etnicitet och bidrar till att folk stimuleras till att besöka mötesplatserna, samlingslokalerna på landsbygden. Det i sin tur, stärker den demokratiska utvecklingen samtidigt som det skapas attraktiva boende- och livsmiljöer och arenor för det professionella kulturlivet. Det är de ideella föreningsmedlemmarna som möjliggör att god scenkonst blir tillgänglig för hela länets befolkning. Detta med relativt begränsat stöd, något som många är tämligen omedvetna om. De som arbetar ideellt arbetar hårt för kulturen men också för sin förening, sin hembygd och dess utveckling. I projektet Kultur på Landsbygd är mötet lika viktigt som kulturen, därför är kaffepausen såklart det viktigaste av allt.

 

Utbildning

I utvärderingen av första delprojektet framkom att föreningarna ville ha mer utbildning i arrangörskap. Vi erbjuder därför utbildningar med fokus på vissa specifika områden enligt föreningarnas önskemål. Utbildningarna sker inom projektet och vänder sig till lokala teaterföreningar, studieförbund och samlingslokalföreningar och äger rum i olika delar av Värmland. Genom att anmäla din mejladress kan du få reda på aktuella kurser i Värmland.

Samverkan

Att med kulturen som redskap skapa hållbara attraktiva mötesplatser på landsbygden krävs mer än att bara samordna och subventionera föreställningar. Det krävs också att föreningarna utvecklar samarbetet och stärker sin arrangörskompetens och självförtroende.  Idag finns det föreningar som är mycket duktiga, och vi vet att det finns andra föreningar som kan bli lika bra eller ännu bättre!

Projektet är ett samverkansprojekt mellan Våra Gårdar, teater-, bygdegårds- och Folkets Hus-föreningarna samt studieförbunden NBV, ABF och SV i Värmland med Riksteatern Värmland som projektägare.  Huvudfinansiärer är Region Värmland.

foto: nwt

Utvärdering

Vill du läsa om vårt projekt och ta del av röster från andra arrangörsföreningar. Här kan du ta del av Boel Henckels utvärderingar. Följ länk>>

Projektledare

Gunilla Fält är projektledare för Kultur på landsbygd. Gunilla har förflutet som producent för Kunskapsteatern och flera uppsättningar för Värmlandsteaterns räkning. Senaste åren har hon jobbat som kommunikatör inom projektet Energiutmaningen och haft eget företag. Uppväxten på landsbygden och ett långvarigt engagemang inom nykterhetsrörelsen och ideell teater tror hon gagnar sin uppgift som projektledare. – Roligast är alla kontakter med alla ideella krafter, som ser till att människor får möjlighet att mötas över en god bit kultur på vår vackra landsbygd. Gunilla spelar också gärna teater själv på fritiden.